Blat pentru bucatarie

Alegerea unui blat de bucatarie poate fi o decizie dificila, avand in vedere oferta foarte variata de pe piata, dar si din punct de vedere al costurilor, al impactului vizual si al functionalitatii. Un blat de bucatarie potrivit nu doar ca va transforma incaperea intr-un loc usor de utilizat si curatat, dar va fi si un element de design ce va uimi orice vizitator.

Achizitia unui blat, de cele mai multe ori, poate fi destul de obositoare. Adevarul este ca daca reusim sa trecem de bariera alegerii unui anumit brand, ne ramane de ales doar materialul potrivit pentru nevoile noastre.

Cu siguranta avem o multitudine de caracteristici de ales: culori, modele, texturi si materiale, care pot varia de la piatra naturala sau placi acrilice pana la quartz composit sau chiar lemn. Cu toate acestea, materialele de baza care isi pastreaza caracteristicile initiale si raman in ton cu tendintele schimbatoare sunt reduse.

Cum sa cream un esantion potrivit?

Pentru a vedea ce material este potrivit pentru blatul tau de bucatarie, gandeste-te in primul rand care-ti sunt obiceiurile in bucatarie. Daca pregatesti anumite alimente direct pe blat sau daca nu esti foarte ordonat in ceea ce priveste pregatirea mesei, un blat din material poros sau moale s-ar putea sa nu fie cel mai potrivit pentru tine.

De asemenea, ia in considerare aspectul bucatariei in ansamblu. De cele mai multe ori, vei avea nevoie pe langa blat si de o plinta pentru a evita diverse probleme in zona chiuvetei, iar materialul din care este realizata plinta trebuie sa fie compatibil, atat din punct de vedere cromatic, dar si functional, cu cel al blatului de bucatarie.

Blaturi de bucatarie din piatra naturala

Familia acestor blaturi este formata din blaturile de bucatarie din granit si blaturile de bucatarie din marmura.

Granit

Candva gasit doar in casele foarte scumpe, granitul si-a castigat popularitatea in randul materialelor de finisare. Aceste blaturi pot fi gasite intr-o multitudine de locuri, culori si forme standard sau pot fi croite dupa nevoi la ArtGranit.
Puncte forte
 • imbinari invizibile
 • suprafata durabila
 • rezistenta crescuta la caldura
Aspecte de luat in considerare
 • costuri crescute
 • pentru a rezista petelor, materialul trebuie sigilat

Marmura

Aceasta piatra extravaganta are mai putine modele decat granitul si de asemenea, este mai moale. In schimb, reprezinta suprafata ideala daca sunteti pasionat de prepararea painii in casa(aluat) sau de prepararea pastelor. Singura problema in cazul marmurei este reprezentata de ciobiturile de cutit sau de petele provocate de acizi (chiar si fructe citrice)
Puncte forte
 • durabilitate
 • modele naturale uimitoare
Aspecte de luat in considerare
 • necesita un grad ridicat de ingrijire
 • costuri relativ crescute atat la achizitie cat si la mentenanta

Quartz

Quartz-ul a aparut ca o alternativa superioara din punct de vedere calitativ a granitului. Granitul a fost mult timp materialul preferat pentru blaturi de bucatarie, mai ales pentru utilizatorii casnici care doreau ceva durabil si aspectuos insa are un dezavantaj: este poros, insemnand ca anumite lichide cum ar fi apa, vinul sau chiar uleiul se pot infiltra si ar putea lasa urme neplacute pe blat. Similar, daca nu este ingrijit corespunzator, pe blatul de granit se pot dezvolta diferite bacterii.

Problema porozitatii granitului poate fi rezolvata prin aplicarea unui strat sigilant, dar quartz-ul, pe de alta parte, nu are porozitati si nu trebuie sigilat. Asta inseamna ca are o rezistenta crescuta la aparitia petelor si la dezvoltarea germenilor. La aceste caracteristici se poate adauga si densitatea deosebita, care ii confera durabilitate si rezistenta sporita la factorii mecanici.

Fiind un material sintetic, optiunile legate de model sau culoare sunt nenumarate, ramanand in topul preferintele designerilor ca materie prima, totodata si datorita faptului ca fabricantii de quartz ne uimesc constant cu noi modele, culori si taieturi.

Puncte forte
 • are o rezistență sporită la zgârieturi sau mătuiri
 • este extrem de igienic datorită structurii non-poroase a cuarțului, ceea ce nu permite apariția bacteriilor și a microorganismelor
 • rezistă în fața acizilor și a petelor de ceai, sucuri sau vin
 • întreținerea este ușoară, nu e nevoie decât de o lavetă moale, apă caldă și puțin detergent obișnuit
 • este disponibil într-o paletă variată de culori și finisaje
 • rezistent la lovituri și ușor de restabilit
Aspecte de luat in considerare
 • pret ridicat fata de alte materiale
 • se poate decolora de la expunerea lunga la razele UV
 • poate fi afectat de temperaturile foarte mari
 • poate avea imbinari vizibile daca nu este realizat dintr-o bucata

TIPURI DE PRELUCRARI

profil-l

profil-o

profil-q

profil-v

profil-e2

profil-e10

profil-f

profil-h2

profil-a

profil-d